Στις πιθανές αιτίες τραχηλίτιδας, περιλαμβάνονται :
Η οξεία τραχηλίτιδα μπορεί να είναι πρωτοπαθής έπειτα από απευθείας μόλυνση του τραχήλου, ή δευτεροπαθής μετά από επέκταση της φλεγμονής από τον κόλπο, το αιδοίο, το ενδομήτριο ή την ουρήθρα. Τα συχνότερα αίτια της οξείας πρωτοπαθούς τραχηλίτιδας είναι ο γονόκοκκος (Νeisseria gonorrhoeae), τα χλαμύδια (Chlamydia trachomatis) και το μυκόπλασμα (Mycoplasma hominis / Ureaplasma uralyticum). Η δευτεροπαθής οξεία φλεγμονή μπορεί να προκληθεί από μικρόβια που προκαλούν κολπίτιδα (μύκητες, τριχομονάδες, Gardnerella vaginalis κ.λπ.) ή ενδομητρίτιδα. Η χρόνια τραχηλίτιδα μπορεί να προκληθεί από διάφορους μικροοργανισμούς όπως οι σταφυλόκοκκοι, οι στρεπτόκοκκοι και οι εντερόκοκκοι κ.α.
Στους προδιαθεσικούς παράγοντες που ευθύνονται για την ανάπτυξη τραχηλίτιδας μικροβιακής αιτιολογίας είναι οι τραυματισμοί του τραχήλου, το ενδομήτριο σπείραμα, η μη καλή υγιεινή της περιοχής των γεννητικών οργάνων, η έλλειψη βιταμινών και η παρουσία ξένων σωμάτων όπως π.χ. οι κολπικοί πεσσοί. Τραχηλίτιδα μικροβιακής αιτιολογίας μπορεί να αναπτυχθεί και μετά τον τοκετό.
Στους ιούς που μπορεί να προκαλέσουν τραχηλίτιδα ανήκουν ο ιός του απλού έρπητα–σχεδόν πάντα ο τύπος ΙΙ (έρπης των γεννητικών οργάνων-herpes simplex type II) και ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων HPV.
Το συγκεκριμένο είδος τραχηλιτίδας δεν οφείλεται σε κάποιο μικροβιακό παράγοντα αλλά στον χρόνιο ερεθισμό του τραχηλικού επιθηλίου από διάφορες αιτίες. Σε ένα μεγάλο ποσοστό, ειδικά στις νεότερες γυναίκες, η τραχηλίτιδα μπορεί να οφείλεται σε χρόνιο ερεθισμό του τραχήλου της μήτρας από τη σεξουαλική επαφή, σε αλλεργία στο λάτεξ του προφυλακτικού, σε μικροτραυματισμούς ή στην παρουσία του φυσιολογικού εκτρόπιου του τραχήλου. Η τραχηλίτιδα από ερεθισμό απαντάται επίσης και στις εμμηνοπαυσιακές γυναίκες λόγω της ατροφίας του επιθηλίου. Επιπρόσθετα, οι τοκετοί, οι αμβλώσεις, οι αποξέσεις, η ακτινοθεραπεία σε περιπτώσεις καρκίνου του τραχήλου της μήτρας μπορούν να ευθύνονται για την εμφάνιση φλεγμονής του τραχήλου από ερεθισμό.