Οριστική θεραπεία για την ολοκληρωτική εξαφάνιση του Συνδρόμου δυστυχώς δεν υφίσταται. Η εκάστοτε θεραπευτική προσέγγιση έχει ως στόχο να ανακουφίσει τη γυναίκα από τις επιπλοκές του συνδρόμου την εκάστοτε χρονική περίοδο της ζωής της, βελτιώνοντας τη συμπτωματολογία και τη πρόγνωση. Υπό την έννοια αυτή, οι θεραπευτικές προσεγγίσεις δύναται να περιλαμβάνουν :
Η αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, όταν υπάρχει, αποτελεί τον πρώτο θεραπευτικό στόχο. Η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής με τακτική σωματική άσκηση και υγιεινή διατροφή συμβάλει στη μείωση των επιπέδων σακχάρου, βελτιώνει τη διαθεσιμότητα της ινσουλίνης και οδηγεί στην αποκατάσταση της ορμονικής διαταραχής. Ακόμα και μια μικρή απώλεια βάρους μπορεί να επαναφέρει την κανονική περίοδο. Στις δε περιπτώσεις νοσηρής παχυσαρκίας με BMI>40, θα μπορούσε να συζητηθεί και η περίπτωση της λιποαναρρόφησης.
Εκτός από το χαμηλότερο κίνδυνο αντίστασης στην ινσουλίνη και την ανάπτυξη διαβήτη, τα οφέλη της απώλειας βάρους περιλαμβάνουν τη τακτικότητα της περιόδου, το χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης καρδιακών προβλημάτων, το χαμηλότερο κίνδυνο του καρκίνου της μήτρας, τη μείωση της ακμής και της τριχοφυΐας και την αύξηση των πιθανοτήτων για επίτευξη εγκυμοσύνης.
Τα συνδυασμένα από του στόματος αντισυλληπτικά δισκία περιέχουν οιστρογόνα και προγεσταγόνα σε συνθετικές μορφές και σε δοσολογία που μιμείται την καθημερινή ενδογενή παραγωγή των ορμονών.
Η χρήση τους στην αντιμετώπιση του συνδρόμου των πολυκυστικών ωοθηκών έγκειται στο ότι αναστέλλουν τον ενδογενή μηχανισμό παραγωγής ορμονών, την ορμονική διέγερση των ωοθηκών και την ωορρηξία. Κατά συνέπεια, οδηγούν στην ομαλοποίηση της περιόδου και στη μείωση των παραγόμενων ανδρογόνων με αποτέλεσμα την αντιμετώπιση της ακμής, της τριχοφυίας, της τριχόπτωσης και της λιπαρότητας του δέρματος.
Τα αντισυλληπτικά νεότερης γενιάς δεν προκαλούν αύξηση του σωματικού βάρους, ενώ πρέπει να τονιστεί ότι η χρήση τους απευθύνεται μόνο σε γυναίκες που δεν επιθυμούν τεκνοποίηση τη δεδομένη χρονική περίοδο. Επιπλέον, τα αντισυλληπτικά δισκία δεν χορηγούνται σε γυναίκες υψηλού κινδύνου για την εμφάνιση ηπατικής, καρδιαγγειακής ή εγκεφαλικής νόσου.
Η μετφορμίνη ανήκει στην κατηγορία των διγουανίδων, φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ. Η χορήγησή της στις ασθενείς με PCOS έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη, μειώνοντας τα επίπεδά της στην περιφέρεια και συντελεί στην μείωση των κυκλοφορούντων ανδρογόνων με βελτίωση της ωοθυλακιορρηξίας και της περιόδου. Επιπρόσθετα, συμβάλει στην μείωση της ανεπιθύμητης τριχοφυΐας, στην επιτάχυνση της απώλειας βάρους και στη μείωση της χοληστερόλης.
Η μετφορμίνη χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με την άσκηση και τη διατροφή και βελτιώνει την ανοχή στην γλυκόζη. Οι συχνότερες παρενέργειές της αφορούν το γαστρεντερικό σύστημα (διάρροια, ναυτία, έμετοι, φουσκώματα, ανορεξία) και μπορούν να αποφευχθούν με έναρξη της αγωγής σε μικρή δόση και σταδιακή αύξηση.
- Διάτρηση ωοθηκών (ovarian drilling)
Η διάτρηση των ωοθηκών έγκειται στην λαπαροσκοπική παρακέντηση με L.A.S.E.R. ή με διαθερμία των ωοθυλακίων της ωοθήκης αποσκοπώντας στη μείωση του αριθμού τους, στη μείωση των επιπέδων των ανδρογόνων και στη βελτίωση της ωορρηξίας. Επιλέγεται, ως μέθοδος δεύτερης γραμμής, στις γυναίκες με PCOS που δεν ανταποκρίνονται στη φαρμακευτική αγωγή, με γνώμονα ότι τα αποτελέσματα είναι παροδικά για μερικούς μόνο μήνες. Επιπλέον, δεν εμφανίζει κάποια βελτίωση στα θέματα της ανεπιθύμητης τριχοφυΐας ή τριχόπτωσης. Μερικές φορές η γονιμότητα μετά από την διάτρηση των ωοθηκών μπορεί να είναι προσωρινή και απαιτείται συμπληρωματική θεραπεία με κλομιφαίνη ή γοναδοτροπίνες.
Η χορήγηση αντιανδρογόνων γίνεται στα πλαίσια αντιμετώπισης της ανεπιθύμητης τριχοφυΐας και της ακμής. Ωστόσο, καθώς τα φάρμακα αυτά έχουν τερατογόνο δράση στο έμβρυο, η χρήση τους γίνεται πάντα μαζί με αντισυλληπτικά.
- Ωοθηκική διέγερση στα πλαίσια υποβοηθούμενης αναπαραγωγής
Οι γυναίκες με PCOS εμφανίζουν αυξημένα ποσοστά υπογονιμότητας λόγω των ανωοθυλακιορηκτικών κύκλων ή λόγω της αστάθειας/απουσίας κύκλου. Παρόλα αυτά, διάφορες θεραπείες που στοχεύουν στη διέγερση των ωοθηκών και την ωορρηξία, μπορούν να βοηθήσουν την γυναίκα να μείνει έγκυος. Σύμφωνα, όμως, με την Αμερικάνικη & Ευρωπαϊκή Εταιρεία Ανθρώπινης Αναπαραγωγής, πριν από κάθε παρέμβαση, θα πρέπει να τονίζεται η αλλαγή του τρόπου ζωής και ειδικά η απώλεια βάρους, η τακτική σωματική άσκηση, η διακοπή του καπνίσματος και της κατανάλωσης αλκοόλ. Οι επιλογές της θεραπευτικής προσέγγισης κατά σειρά προτίμησης είναι οι εξής :
- Κιτρική κλομιφαίνη
Αποτελεί το φάρμακο πρώτης εκλογής, με τα ποσοστά επιτυχούς κύησης στους 6 μήνες θεραπείας να ανέρχονται στο 20-40%. Μπορεί να συνδυαστεί με πρωτύτερη λήψη αντισυλληπτικών.
- Κιτρική κλομιφαίνη και μετφορμίνη
Ο συνδυασμός των δύο φαρμάκων αυξάνει τα ποσοστά επιτυχούς κύησης, ιδιαίτερα σε παχύσαρκες γυναίκες με PCOS.
- Γοναδοτροπίνες
Χρησιμοποιούνται επί αποτυχίας της πρόκλησης ωοθυλακιορρηξίας με κιτρική κλομιφαίνη. Η θεραπεία με χαμηλές δόσεις προσφέρει υψηλό ποσοστό ωοθυλακιορρηξίας με χαμηλό κίνδυνο υπερδιέγερσης των ωοθηκών.
Η αυξημένη τριχοφυΐα μπορεί να αντιμετωπιστεί με διάφορες αισθητικές μεθόδους όπως το κερί, το ξύρισμα, η εκρίζωση, κρέμες, η ηλεκτρόλυση και το L.A.S.E.R. Δεν υπάρχει απόδειξη ότι το ξύρισμα αυξάνει την πυκνότητα και το μέγεθος των θυλάκων των τριχών. Η εκρίζωση θέλει προσοχή για την αποφυγή θυλακίτιδας, δυσχρωμιών και ουλών. Το L.A.S.E.R. είναι περισσότερο μελετημένο από την ηλεκτρόλυση για την χρήση του ως θεραπεία πρώτης γραμμής για την υπερτρίχωση σε γυναίκες με PCOS. Οποιαδήποτε, όμως, κι αν είναι η μέθοδος αποτρίχωσης, εάν αυτή δεν συνδυαστεί με ταυτόχρονη θεραπεία καταστολής των επιπέδων των ανδρογόνων, θα αποτύχει μελλοντικά με επανεμφάνιση της υπερτρίχωσης σε σύντομο χρονικό διάστημα.