Η σωστή παρακολούθηση της εγκυμοσύνης επιβάλλει την τακτική εξέταση και τη διενέργεια διαγνωστικών εξετάσεων στα πλαίσια της πρώιμης διάγνωσης και αντιμετώπισης των πιθανών επιπλοκών της.
Η πρώτη επίσκεψη περιλαμβάνει τη λήψη ενός λεπτομερούς ιατρικού ιστορικού από την μητέρα καθώς και του οικογενειακού ιστορικού και των δύο γονέων για κληρονομικά νοσήματα. Ακολουθεί η βιοχημική και η υπερηχογραφική επιβεβαίωση της εγκυμοσύνης, δίνεται μια σειρά από βασικές αιματολογικές, βιοχημικές, ανοσολογικές και μικροβιολογικές εξετάσεις, ενώ ξεκινά η χορήγηση φυλλικού οξέως στις περιπτώσεις που δεν λαμβάνεται ήδη. Η επόμενη εξέταση της εγκύου θα πραγματοποιηθεί συνήθως σε 10-15 ημέρες, αναλόγως των αρχικών ευρημάτων.
Σε μια φυσιολογική κύηση χωρίς επιπλοκές, το πλάνο παρακολούθησης περιλαμβάνει έλεγχο κάθε 3-4 εβδομάδες έως την 32η εβδομάδα, εν συνεχεία έλεγχο στην 34η εβδομάδα και μετέπειτα κάθε εβδομάδα έως την πιθανή ημερομηνία του τοκετού. Στις περιπτώσεις παράτασης της εγκυμοσύνης μετά την πιθανή ημερομηνία τοκετού, η εξέταση της εγκύου πραγματοποιείται κάθε δύο μέρες μέχρι την 41η εβδομάδα, οπότε και συνιστάται πρόκληση τοκετού.
Σε γενικές γραμμές το πλάνο παρακολούθησης περιλαμβάνει:
Η εκτίμηση της αρτηριακής πίεσης, του σωματικού βάρους και της ύπαρξης οιδημάτων στα κάτω άκρα πραγματοποιείται σε κάθε τακτική ή μη επίσκεψη και ιδιαίτερα μετά την 26η εβδομάδα της εγκυμοσύνης.
Η λήψη χοριακών λαχνών CVS και η αμνιοπαρακέντηση αποτελούν διαγνωστικές εξετάσεις επεμβατικού χαρακτήρα και η σύσταση για τη διενέργειά τους γίνεται σε ειδικές περιπτώσεις. Λόγω του επεμβατικού τους χαρακτήρα αναφέρεται η, αν και ελάχιστη, υπαρκτή πιθανότητα αποβολής του κυήματος (0.5-1%).
Η σύσταση για την διεξαγωγή τους γίνεται στις περιπτώσεις :
- Προχωρημένης ηλικίας της εγκύου (μετά το 35ο έτος)
- Παθολογικού αποτελέσματος αυχενικής διαφάνειας
- Παθολογικού αποτελέσματος άλφα τεστ
- Υπόπτων υπερηχογραφικών ευρημάτων
- Ιστορικό προηγούμενης εγκυμοσύνης με έμβρυο πάσχων από χρωμοσωμικές ανωμαλίες
- Περιγεννητική λοίμωξη (τοξοπλάσμωση, ερυθρά)
- Γονείς φορείς γονιδιακών νοσημάτων (μεσογειακή αναιμία, ινοκυστική νόσο κ.α.)
- Κατ’ επιθυμία της ίδιας της εγκύου
Πέραν των τακτικών και προγραμματισμένων επισκέψεων, η έγκυος θα πρέπει να ενημερώνει τον θεράποντα ιατρό και να εξετάζεται εκτάκτως στις περιπτώσεις όπου παρατηρεί ύποπτα σημεία και συμπτώματα, όπως:
- Απότομη αύξηση βάρους
- Εμφάνιση ή η επιδείνωση οιδημάτων
- Κνησμός
- Άλγος στο υπογάστριο
- Κεφαλαλγία και η διπλωπία
- Κολπική υπερέκκριση
- Κολπική αιμορραγία
- Συσπάσεις της μήτρας
- Ελαττωμένες εμβρυικές κινήσεις
- Τραυματισμοί και κακώσεις, ιδίως της κοιλιακής χώρας