Προγραμματισμένη Εγκυμοσύνη

Στατιστικά, το μεγαλύτερο ποσοστό των κυήσεων διαπιστώνεται  τυχαία  μετά από μια χαμένη περίοδο και τη διαπίστωση ενός θετικού  τεστ κυήσεως. Εντούτοις όμως,  έχει αποδειχθεί  ότι όταν μια εγκυμοσύνη επιτυγχάνεται μέσα σε προγραμματισμένα πλαίσια, τόσο η ασφάλεια της εγκύου και του εμβρύου όσο και η καλή έκβαση του τοκετού και της λοχείας είναι σαφέστατα βελτιωμένες.

Σε μια προγραμματισμένη εγκυμοσύνη, υπάρχει ο απαιτούμενος χρόνος τόσο για τη βελτίωση των καθημερινών συνηθειών της υποψήφιας εγκύου, όσο και για τη διενέργεια μιας σειράς βασικών εξετάσεων που συμβάλλουν στη πρόωρη διάγνωση και αντιμετώπιση πιθανών παθολογικών καταστάσεων.

Ευρύτερος προγεννητικός έλεγχος

  • Λήψη ολοκληρωμένου ατομικού/οικογενειακού ιστορικού και διενέργεια, στις περιπτώσεις που απαιτείται, του αντίστοιχου ελέγχου στα πλαίσια αποκλεισμού παθήσεων όπως ο σακχαρώδης διαβήτης,  οι θυρεοειδοπάθειες, αυτοάνοσα νοσήματα,  χρωμοσωμικές ανωμαλίες κ.α. Η διαπίστωση ύπαρξης οποιασδήποτε διαταραχής ή παθολογικής κατάστασης, οφείλει να διαγνωστεί και να αντιμετωπιστεί πριν την έναρξη της εγκυμοσύνης.
  • Πρόσφατο (<1 έτος) τεστ Παπανικολάου, στα πλαίσια αποκλεισμού πιθανών  προκαρκινικών αλλοιώσεων. Εάν αυτές υπάρχουν,  θα πρέπει ιδανικά να αντιμετωπιστούν πριν την εγκυμοσύνη.
  • Ηλεκτροφόρηση αιμοσφαιρίνης και τεστ δρεπανώσεως, στα πλαίσια διερεύνησης  στίγματος μεσογειακής και  δρεπανοκυτταρικής αναιμίας αντίστοιχα.
  • Υπερηχογράφημα έσω γεννητικών οργάνων, στα πλαίσια διερεύνησης πιθανών ανωμαλιών (ινομυώματα, κύστεις, πολύποδες κ.α.)
  • Έλεγχος αντισωμάτων για ερυθρά, CMV, τοξόπλασμα,  ηπατίτιδα Β και C, AIDS. Στις σπάνιες περιπτώσεις όπου δεν έχει πραγματοποιηθεί εμβολιασμός για ερυθρά, προτείνεται η διενέργειά του πριν την εγκυμοσύνη.

Προληπτικά μέτρα

  • Η διακοπή του καπνίσματος και της κατανάλωσης αλκοόλ, καθώς αμφότερα, ευθύνονται για σοβαρά προβλήματα και επιπλοκές της κύησης όπως οι γενετικές βλάβες του εμβρύου, η προωρότητα και  το χαμηλό βάρος γέννησης, ενώ επιπροσθέτως μπορούν να συντελέσουν σε διαταραχές της γονιμότητας.
  • Η διόρθωση του σωματικού βάρους με παράλληλη έναρξη ήπιας σωματικής άσκησης. Οι υπέρβαρες γυναίκες μπορεί να έρθουν συχνότερα αντιμέτωπες με προβλήματα σύλληψης, έχουν αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη της κύησης ή υπέρτασης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ενώ είναι πιθανότερο να υποβληθούν σε καισαρική τομή. Αντίθετα, οι λιποβαρείς γυναίκες είναι πιθανότερο να εμφανίσουν αναιμία κατά την εγκυμοσύνη ή να γεννήσουν ένα ελλιποβαρές μωρό.
  • Η καθιέρωση μιας υγιεινής διατροφής με τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία (σίδηρο, ασβέστιο, μαγνήσιο). Η διατροφή θα πρέπει να περιλαμβάνει άφθονα και καλά πλυμένα φρούτα και λαχανικά, φυσικούς χυμούς, μέλι, δημητριακά, γάλα, γιαούρτι, λευκό και κόκκινο κρέας (κοτόπουλο και μοσχάρι) και ψάρι.
  • Η ενίσχυση της διατροφής με σκευάσματα φυλλικού οξέως τουλάχιστον τρεις μήνες πριν την έναρξη προσπαθειών για τεκνοποίηση.
  • Η διακοπή της λήψης φαρμάκων δυνητικά επιβλαβών για την κύηση, τουλάχιστον 3-6 μήνες πριν την έναρξη προσπαθειών για τεκνοποίηση.